Moussetårta med hallon och vit choklad

Allmänt, tårtor / Permalink / 0
Igår firade vi min syster som fyllt 35 år och hennes man som fyller 36. Jag fick den stora äran att baka en födelsedagstårta. :) Jag bestämde mig ganska fort för att baka en moussetårta. Jag tycker moussetårtor blir både snygga, väldigt goda och härligt sommriga. Jag komponerade lite olika recept som jag hittade och det slutade med att det blev ett lager med hallonmousse som sedan avslutades med en vit chokladmousse. Jag förberedde tårtan kvällen innan och lät den stå i frysen under natten. Jag tog fram den på morgon dagen efter och ställde den i kylskåpet, sen åt vi den på kvällen. Jag gjorde egen chokladdekoration till tårtan, den berättar jag mer om i nästa inlägg. Perfekt tårta att baka nu till midsommar. :)
 
Moussetårta
ca 10-12 bitar
 
Du behöver:
 
Kladdkakebotten
120 gram smör
2 1/2 dl strösocker
2 ägg
1 1/2 dl vetemjöl
1 gnutta salt
1 tsk vaniljsocker
3/4 dl kakao
 

Hallonmousse 
3 st gelatinblad
250-300 g mixade hallon 
2 äggulor
1 dl florsocker
2,5 dl vispgrädde

Vit chokladmousse
2 gelatinblad
350 g vit choklad, fint hackad
6 dl grädde
 
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa det rumsvarma smöret och sockret pösigt och rör ner ett ägg i taget.
Blanda vetemjöl, salt, kakao, vaniljsocker och vänd ner i smörsmeten och blanda. Vänd sedan ner i formen (cirka 22 cm ) och bred ut. Ställ in i ugnen i cirka 20 minuter. Ta ut och låt svalna medan du gör moussen.
 
Halllonmousse
Lägg gelatinbladen i kallt vatten och mixa hallonen till en slät pure. Jag passerade sedan puren genom en sil. Vispa sedan florsocker och äggulor poröst och vispa grädden i en annan bunke. Den ska vara lättvispad. Värm sakta upp cirka en dl av hallonpuren och krama ur vattnet ur gelatinbladen och rör ner så att den löser sig i den varma puren. Den ska inte koka. Blanda sedan ner den i äggröran med resten av hallonpuren och rör till en slät smet och vänd sedan ner grädden till en slät smet. Häll sedan den rosa smeten över kladdkakebotten och ställ in i frysen medan du gör den vita chokladmoussen.
 
Vit chokladmousse
Lägg två gelatinblad i blöt enligt anvisningarna på förpackningen. Koka upp 2 dl av grädden och slå över den hackade chokladen. Tillsätt gelatinbladen. Rör samman så att chokladen och gelatinet smälter. Vispa upp resterande 4 dl grädde till medelfasta toppar. Vänd ner det i den vita chokladen. Häll den vita chokladmoussen över hallonmoussen. Ställ i frysen i två timmar, sen kan tårtan förvaras i kylskåp. 
 
Tips!
Jag klippte ut remsor från en plastficka (går också bra med OH-papper) och placerade runt springformen. Då blir det jämna och snygga kanter på moussetårtan och man kan ha i lite mer mousse i formen också. 
 

 
 
 
 
 
 
 
Till top