Saffransbullar med apelsin och vanilj
Jag tänkte dela med mig av ett till recept från helgens adventsfika, nämligen saffransbullar. Denna gången gav jag mig på att för första gången göra snurror av bullarna. Inte helt enkelt första gången, men jag tycker det blev bra tillslut. Även om alla blev helt olika i formen. :) Bullarna blev så saftiga och goda och extra gott blir det av sockerlag som penslas på det allra sista.
Saffransbullar med apelsin och vanilj
ca 30 st
Du behöver:
Bulldeg:
5 dl standardmjölk, rumsvarm
50 g jäst
1,5 msk kardemummakärnor
1 dl strösocker
1 ägg
1 msk vaniljsocker
0,5 tsk salt
150 g smör, rumsvarmt
12-15 dl kärnvete/vetemjöl special
1,5 g saffran som mortlas med 1 tsk Strösocker
Fyllning:
200 g smör
1,5 dl farinsocker
1 apelsin, rivet skal
1 tsk vaniljpulver
Sockerlag:
1,5 dl vatten
1,5 dl strösocker
Gör så här:
Börja med att hälla mjölken i bunken till din assistent. Smula ner jästen och tillsätt mortlad saffran med strösocker, mortlad kardemumma, strösocker, ägg, vaniljsocker och salt. Rör om tills jästen löst sig.Tillsätt smöret i bitar och arbeta in vetemjölet lite i taget tills degen släpper bunkens kanter. Täck över bunken med plastfolie och låt degen jäsa i 1.5 – 2 h
Rör ihop alla ingredienser till fyllningen till en slät massa. Ställ åt sidan.
Stjälp upp den färdigjästa degen på lätt mjölad arbetsbänk. Dela degen i två lika stora delar. Kavla ut första degen till en stor rektangel och bred sedan på hälften av fyllningen.Vik degen på mitten. Skär ut 2 cm- remsor av hela degen och snurra ihop dem till snurror. Lägg på bakpappersklädda plåtar och täck med bakduk. Gör samma med nästa deg. Låt jäsa i 1 h. Sätt under tiden ugnen på 225°C. När bullarna jäst färdigt gräddar du dem mitt i ugnen i 12-15 minuter. Koka under tiden upp strösocker och vatten tills allt socker smält. Pensla sedan sockerlagen på bullarna direkt när de kommit ut ur ugnen. Strö över pärlsocker och låt dem sedan svalna på ett galler.




