Äppelrutor

Allmänt, mjuka kakor / Permalink / 0
Måste tipsa om denna goda äppelkaka som jag bakade till midsommar. Finns väl inget bättre än en ljummen äppelkaka med vaniljsås en sommardag. :)
 
Äppelrutor
ca 20 st
 
Du behöver:
7 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
3 tsk vaniljsocker
2 ägg
4 dl strösocker
3 dl mjölk, 3 procent
4 msk smält smör
 
Fyllning
½ dl strösocker
2 msk mald kanel
6 äpplen
 
Garnering
pärlsocker

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker. Knäck äggen i en skål och rör i sockret. Blanda ner mjölk och smör. Rör samman mjölblandningen med äggsmeten. Blanda socker och kanel i en påse. Skala, kärna ur och klyfta äpplena. Lägg dem i påsen och skaka om. Klä en långpanna, 30 x 40 cm, med bakplåtspapper. Tips, smöra formen innan du lägger i bakplåtspappret, så sitter det på plats sen. Vill du ha högre bitar väljer du en mindre långpanna, 25 x 35 cm. Häll smeten i formen och tryck ner äppelklyftorna. Strö över pärlsocker. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 25 min. Känn med en sticka så att kakan är färdiggräddad. Det tar längre tid om du har en mindre långpanna. Skär kakan i rutor och servera dem med vaniljsås eller som de är.
       
 
 
Till top