Saffranssmörbullar med pärlsocker

Allmänt, advent / Permalink / 1
Idag har jag julbakat och hittade ett recept i tidningen Hembakat som jag tyckte såg supergott ut. Saffransbullar fyllda med smörkräm, vad kan gå fel liksom?! :) Jag har precis provsmakat bullarna och det var helt magiska. Kan verkligen rekommendera dessa bullar!
 
Saffranssmörbullar
ca 30 st
 
Du behöver:

Fyllning
150 g smör, rumsvarmt
1 ½ dl florsocker
1 msk vaniljsocker

Deg
½ g saffran + 1 tsk strösocker
50 g jäst
3 dl mjölk, fingervarm
1 ½ dl strösocker
½ tsk kardemummakärnor, mortlade
1 krm salt
3 ägg
225 g smör, rumsvarmt
12–14 dl vetemjöl

Dekorering
1 ägg
pärlsocker

Gör så här:
Fyllning: Blanda ihop smör, florsocker och vaniljsocker till fyllningen i en skål. Klicka ut ca 30 små högar på en tallrik och ställ den i frysen i ca 1 tim.

Mortla saffran och strösocker. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt saffran, strösocker, kardemumma, salt, ägg, smör och vetemjöl, lite i taget. Knåda degen kraftigt i några minuter. Låt den jäsa under bakduk i ca 45 min. Knåda igenom degen och dela den i ca 30 bitar. Forma släta bullar och lägg dem i formar ställda på en plåt (jag använder alltid muffinsplåtar). Ta ut smörklickarna ur frysen och tryck ner ordentligt i varje bulle. Låt bullarna jäsa i ca 25 min. Sätt ugnen på 250 grader. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda bullarna mitt i ugnen i 7–9 min. Låt dem svalna på ett galler.

     
   
  
    
 
 
 
 
#1 - - Cecilia:

Deras saffransbullar är alltid så himla god :-)

Svar: Ja verkligen, supergoda!
Emelie Palfi

Till top