Moussetårta

Allmänt, tårtor / Permalink / 1
Moussetårta! Hur gott är inte det!? Jag har faktiskt bara bakat moussetårta en gång och den blev så fantastik god, så därför vill jag dela med mig av receptet. Jag älskar blandningen av kladdkakebotten till den syrliga hallonmoussen. Jag gjorde den till ett kalas och det blev väldigt uppskattad bland gästerna. :)
 
Moussetårta
8 bitar
 
Du behöver:
120 g mörk choklad
100 g smör
2 1/2 dl socker
2 ägg
1 1/2 msk vaniljsocker
1 krm salt
1 1/2 dl vetemjöl
vispad grädde till garnering
färska hallon till garnering
 

Hallonmousse
1 paket frysta, tinade hallon (à 250 g)
1 dl gelésocker multi
2 tsk vaniljsocker
3 dl vispgrädde

Gör så här:
Browniebotten: Sätt ugnen på 175°C. Bryt chokladen i bitar. Smält choklad och smör i vattenbad. Ta från värmen. Tillsätt sockret och rör tills det är jämnt fördelat. Tillsätt äggen, ett i taget, och rör om. Tillsätt vaniljsocker och salt. Vänd ner mjölet. Smörj en form med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter (för 8 bitar). Klipp ut en rundel av bakplåtspapper och lägg det på bottnen av formen. Häll i smeten. Grädda mitt i ugnen 25–30 minuter. Låt svalna. 

Hallonmousee: Mixa hallonen med stavmixer eller i matberedare. Passera genom en finmaskig sil. Koka upp den släta hallonpurén med gelésocker. Ta från värmen. Rör ner vaniljsockret. Vispa grädden fluffig. Vänd ner grädden i hallongelén/purén då den har börjat stelna något (den ska fortfarande vara lite rinnig). Tänk på att låta hallonen svalna innan det blandas med grädden, annars skär den sig. Bred hallonmoussen över browniebottnen (låt formens kant sitta kvar). Låt stå i kylen minst 3 timmar, gärna över natten. Vid servering, lossa tårtan ur formen, dra ev av bakplåtspapperet och lägg tårtan på ett fat. Garnera med spritsad grädde och färska hallon.
 
 
 
Källa: ICA
#1 - - Ulrika:

Åh herregud vad den såg god ut... Till och med så att jag får lust att baka, som inte orkar med flerstegsraketer vanligtvis... 😜

Svar: Det blev väldigt god. :) Härligt att man kan inspirera!
Emelie Palfi

Till top