Mjuk pepparkaka med lingon och frosting

Allmänt, mjuka kakor / Permalink / 0
Idag bakade jag en supergod mjuk pepparkaka med lingon och frosting. Den rekommenderar jag verkligen att ni ska baka såhär i juletid. Underbart god och saftig!  
 
Mjuk pepparkaka
 
Du behöver:

125 g smör

1 ½ msk färdig pepparkakskrydda + 1 tsk kanel 
(eller 2 tsk kanel, 1 tsk ingefära, ½ tsk kardemumma, 1 tsk kryddnejlika)
2 ägg
2 ½ dl strösocker
2 dl filmjölk
3 ½ dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat

Frosting:
100 g rumsvarmt smör
200 g färskost
5 dl florsocker

Dekoration:
Frysta lingon

Gör så här:
Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en kastrull. Ta bort kastrullen från plattan och rör ner pepparkakskryddan och 1 tsk kanel (eller en blandning av kanel, ingefära, kardemumma och kryddnejlika enligt ovan). Vispa ägg och strösocker pösigt i en bunke. Tillsätt filmjölk, smörblandningen och vetemjöl blandat med bikarbonat. Rör snabbt ihop allt snabbt till en slät smet. Häll smeten i en smord och bröad springform eller sockerkaksform, ca 1 ½ liter. Grädda kakan längst ner i ugnen i 35–38 min. Låt den svalna i formen innan du stjälper upp den på en tallrik. Bred ut frostingen på kakan och toppa med frysta lingon.

 

 

 

Till top